PROJECTS

Mesterséges intelligenciával támogatott, kis- és nagyműholdas
környezetbe integrálható, nagyteljesítményű számítási
kapacitású fedélzeti számítógép hardver fejlesztése

Projekt Adatok

  • Kedvezményezett: C3S Elektronikai Fejlesztő Kft.
  • Azonosítója:  2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00198
  • Kezdet: 2020. február 1.
  • Befejezés: 2023. január 28.
  • Projekt állapota: Fejlesztési fázis lezárult, a rendszer gyártásra előkészítve
  • Támogató: Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal
  • Támogatás összege: 847 131 211 Ft (intenizitás: 69,33%)

A pályázat célja egy műholdakba integrálható digitális platform létrehozása és piacra vitele. A cél, hogy egy olyan, AI (mesterséges intelligencia) képességeket a műhold fedélzetén hatékonyan támogató hardver termék készüljön el, mely a meglévő rendszerekbe modulárisan beépülve, azokat a fedélzeti folyamatokat támogatja, ahol az autonóm működést vagy az adatok gyors előfeldolgozását neurális hálóval kívánják gyorsabbá és megbízhatóbbá tenni, a mai trendeknek megfelelően.

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Az űriparban a műholdak autonóm, intelligens működése bizonyos fokig mindig is elvárt volt, azonban a jelenleg elterjedt megoldások nagyon erős mértékben függenek a földi irányító központokon keresztüli személyes beavatkozásoktól. jellemző működés, hogy a műholdak üzleti vagy tudományos adatokat gyűjtenek és ezeket feldolgozás nélkül teljes terjedelmükben visszaküldik a földre. ez azonnali cselekvést igénylő esetekben pl. természeti katasztrófák, precíziós mezőgazdasági megoldások, távérzékelt adatokon alapuló előrejelzési és riasztási feladatok, rakománykövetés vagy olyan tudományos kutatásoknál, ahol az események meghatározott és rövid időn belül vizsgálandók, nem elégségesek.

A rádiós adatkapcsolaton keresztüli adattovábbítás sikerességét és sebességét a pályaív, az egységek száma egy több nagyműholdat magába foglaló konstellációban, illetve a projektbe bekapcsolódott földiállomások száma befolyásolja. Mindez a plusz költség az űripari projektek gazdaságossági mutatóit jelentős mértékben rontja, a szolgáltatásokat drágítja vagy eleve piacra vezethetetlenné teszi. Ezért egyre több ipari, űrügynökségi és tudományos misszióban merül fel igény olyan autonóm működésre melynek alapja, hogy a műholdak kizárólag csak a már feldolgozott adatokat továbbítsák.

A másik irány, ahol egyre erősebb az igény az intelligens űreszközökre: a mélyűrős missziók, ahol az adatkapcsolat és a földi irányítással rendkívül nehézkes és akár küldetéskritikus is lehet. Az önálló döntésképességgel felruházott műholdak mind a tudományos mind pedig az ipari (pl. az űrszemét egyre kritikusabb kérdésének rendezése, űrbányászat) mélyűrös küldetések megvalósítási lehetőségeit jelentős mértékben növelni tudná.

A konzorcium mindkét tagja hazai fejlesztőbázissal rendelkezik és jelenleg is magas hozzáadott értékű innovatív termékek előállításával az űr- és autóiparág meghatározó szereplője. A C3S Kft. az ESA meghatározó kisműholdas partnere, a RADCUBE misszióval elsődleges projektvezetője a jelenleg futó néhány ESA CubeSat misszió egyikének. Ezen túl tapasztalattal rendelkezik nagyműholdas küldetések alegységeinek fejlesztésében (PLATO 2.0, SMILE). Az AIMOTIVE Kft. a világ egyik legnagyobb vezetésautomatizálást kutató független csapata. Az önvezető szoftverre, szimulációs eszközökre, valamint neurálisháló-gyorsító chiptervekre kiterjedő termékfejlesztések az önvezető rendszerek forgalomba helyezését támogató ökoszisztémát alkotnak. Az iparági együttműködést támogatva, a cég termékei jól skálázódnak, modulárisak és célhardver függetlenek. Felhasználva a különböző ipari területeken szerzett tapasztalatokat, a két cég együttesen egy olyan innovatív földi technológia űripari felhasználását valósítja meg, melyben az autóiparra optimalizált nagy megbízhatóságú neurális hálót gyorsító célhardver egy űrkörnyezetre fejlesztett digitális platformba integrálása történne meg. Így együttesen nyújtva megoldást az űrkörnyezet és az űripar kihívásaira (megbízhatóság, rendelkezésre állás; vákuum, hőingadozás, kozmikus sugárzás stb.).